Y-Säätiön palkittu julkaisu kokoaa asunnottomuuden yksiin kansiin

Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomien määrä laskee. Syynä on 2000-luvulla käyttöön otettu Asunto ensin -malli. Toteutimme A Home of Your Own – Housing First and ending homelessness in Finland -kirjan, joka kuvaa mallia yksityiskohtaisesti.

Pulma

Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomien määrä laskee. Syynä on 2000-luvulla käyttöön otettu Asunto ensin -malli. Siinä omaa asuntoa ei nähdä palkintona, joka odottaa, kun ihminen on saanut elämänsä raiteilleen, vaan perusoikeutena ja pohjana, jolle hän voi alkaa rakentaa elämäänsä. Malli herättää runsaasti kansainvälistä kiinnostusta asunnottomuustyön ammattilaisten ja päättäjien keskuudessa. Y-Säätiö halusi tehdä heitä varten kirjan, jonka avulla malli ja sen hyvät käytännöt voivat levitä maailmalle.

Ratkaisu

Toteutimme englanninkielisen A Home of Your Own – Housing First and ending homelessness in Finland -kirjan, joka kuvaa mallia yksityiskohtaisesti: Miten se syntyi? Kuka sen maksaa? Miten ja miksi Suomi lakkautti asunnottomien asuntolat? Millaista on elämä tuetun asumisen yksiköissä? Miten ammattilaisten työote eroaa aiemmasta?

Haastattelimme kirjaan suomalaisia asunnottomuustyön pioneereja ja asiantuntijoita. Havainnollistimme mallia infografiikan ja valokuvien avulla. Merkittävän osan kirjasta muodostavat entisten asunnottomien tarinat, joissa he kertovat, mitä koti heille merkitsee. Suunnittelimme kirjalle ajattoman ja lämpimän ulkoasun, joka tukee kirjan sanomaa. Kirja palkittiin keväällä 2018 Vuoden Huiput -kilpailussa julkaisusuunnittelun Hopeahuipulla. Raadin perustelut olivat: ”Erinomaisesti suunniteltu julkaisu haastavasta aineistosta. Viimeistelty typografia ja informaation kaunis muotoilu houkuttelevat lukemaan.

Lue lisää: y-saatio.fi