Vaihtoehto Eskolle nosti nuoret tutkijat estradille

Vielä vuoden 2017 lokakuussa Esko Valtaoja oli Suomen ainoa tunnettu tutkija. Oli siis aika laittaa nimilista uusiksi.

Asiakas: Työ oli yhteiskunnallinen voittoa tavoittelematon kampanja ja sen tuotantokulut rahoittivat Helsingin Sanomain Säätiö, Liikesivistysrahasto, Paulon Säätiö, Walter Ahlströmin Säätiö, Runar Bäckströmin Säätiö sekä Tiina ja Antti Herlinin Säätiö.

Ajankohta: Syksy 2017

Miksi työ tehtiin?

Suomalaiset arvostavat tiedettä, mutta eivät tiedä kuka tai miten tutkimusta tehdään.

Viimeisimmästä Tiedebarometristä löytyi hurja tieto: alle puolet suomalaisista osaa nimetä elossa olevan tutkijan. Niistä, jotka osaavat, melkein kaikki nimeävät jo eläkkeellä olevan Esko Valtaojan. Onhan se vähän absurdia, etenkin kun Suomessa on 23 958 tohtoria.

Syksyllä 2018 päätä nosti entistä voimakkaammin myös populismi ja tutkijoita vähäteltiin ympäri maailman. Päätimme tarjota ihmisille vaihteeksi tieteen valoa ja iloa. Syntyi Vaihtoehto Eskolle -kampanja, jossa kannustettiin ihmisiä ehdottamaan tutkijoita Valtaojan rinnalle.

Mitä teimme?

Vaihtoehto Eskolle toteutettiin osallistavana kampanjana, sillä halusimme saada etenkin 20–35 -vuotiaat suomalaiset mukaan. Kampanjalle suunniteltiin tunnistettava ulkoasu ja pystytettiin oma sivu: www.vaihtoehtoeskolle.fi. Kampanja lähti liikkeelle Esko Valtaojan tähdittämistä videoista, joissa hän esittelee itselleen vaihtoehtoja.

Videoiden lisäksi tuotimme blogisisältöä ja somepostauksia, joita levitettiin kampanjan Facebook-sivulla ja Twitterissä #vaihtoehtoeskolle -hashtagilla. Nostimme ihmisten ilmoittamia vaihtoehtoja kampanjan Facebook-sivuille ja kannustimme myös kampanjan aikana perinteistä mediaa esittelemään vaihtoehtoja Eskolle. 

Voittoa tavoittelemattoman kampanjan taakse lähtivät kaikki Suomen yliopistot, lukuisia säätiöitä ja tutkimuslaitoksia. Yhteisön voima oli hykerryttävä. Keskustelu kupli, tutkijoita pyydettiin haastatteluihin ja kymmenessä päivässä vaihtoehtoja tuli hurjat 1979.

Miten meni?

Tavoitteet toteutuivat moninkertaisesti. Videoita katsottiin lähes 300 000 kertaa, jokainen Facebook-postaus keräsi positiivisia kommentteja ja jakoja. Twitterissä #vaihtoehtoeskolle pysyi hashtagina Suomen kärjessä päiviä. Kampanjan markkinointibudjetti pysyi hyvin pienenä, sillä sisällöt upposivat heti alusta alkaen kohderyhmään eli 20–35 -vuotiaisiin. 10 päivän aikana Eskoa ja vaihtoehtoja nostettiin esiin lisäksi useissa suomalaisissa perinteisissä medioissa. Kampanjan lopuksi suunnittelimme ja toteutimme vaihtoehdoista loppujulkaisun, joka esittelee tuoretta suomalaista tiedettä ja sen tekijöitä. Ja tietysti niitä vaihtoehtoja: www.vaihtoehtoeskolle.fi/kampanja