Kansanedustajat saivat päästötietoa suoraan postilaatikkoonsa

Suomi on matkalla kohti hiilineutraaliutta. Kovan tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan tietoa siitä, vähenevätkö päästöt halutulla tahdilla vai eivät. Tiivistimme päästödatan puhuttelevaksi tekstiksi ja kuviksi. Näin viritimme keskustelua sekä eduskunnassa että somessa.

Asiakkaan nimi: Ympäristöministeriö
Toteutuksen ajankohta: 2020

Miksi työ tehtiin?

Suomen päästöjen kehityksestä kerrotaan vuosittain ilmastovuosikertomuksessa. Sen avulla arvioidaan, onko päästöjä onnistuttu vähentämään päästökaupan ulkopuolella suunnitelmien mukaan: missä pitäisi kirittää ja mitkä toimenpiteet ovat purreet? Ympäristöministeriö laatii ilmastovuosikertomuksen vuosittain. Ministeriö halusi tehdä tuhdin raportin rinnalle tiivistelmän, joka kertoo napakasti ja kiinnostavasti, olemmeko matkalla kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035, kuten hallitus on linjannut. Tiivistelmän toivottiin auttavan kansanedustajia hyödyntämään tietoa päätöksenteossa.

Mitä teimme?

Päätimme heti työn alussa ministeriön kanssa, että sekä tiivistelmän että siitä viestimisen pitää olla mahdollisimman keskustelevaa ja visuaalisesti kiinnostavaa.

Tunnistimme vuosikertomuksesta aiheita, joista olisi hyvä käydä julkista keskustelua. Laadimme niistä jokaisesta oman tiivistelmän. Tiivistelmässä esitettiin yhdellä infografiikalla päästöjen kehitys ja summattiin tehdyt toimenpiteet. Tiivistelmien visuaalinen ilme rakennettiiin ministeriön uuden ilmeen pohjalta. Sitä höystettiin sarjakuvamaisilla kuvituksilla.

Keskustelimme jokaista tiivistelmää varten kahden kiinnostavan ihmisen kanssa ja kirjoitimme  heidän dialoginsa jutun muotoon. Dialogit toivat esiin sen, miltä näyttää todellisuus lukujen takana ja millaisia tekoja hiilineutraali tulevaisuus vaatii. Ääneen pääsivät muun muassa maataloustuottaja, kaupunginjohtaja, liikenneprofessori, öljylämmön uusiutuvaan energiaan vaihtanut omakotitalon omistaja ja ministeri.

Suunnitellut livekohtaamiset toteutettiin koronan vuoksi somessa. Ministeriön Twitter-tilillä julkaistiin kuukauden aikan keskustelua virittäviä avauksia ja kutsuttiin ihmisiä jakamaan ajatuksiaan sekä ideoitaan.

Ennen kuin eduskunnan ympäristövaliokunta käsitteli ilmastovuosikertomusta, kansanedustajat saivat postia: tiivistelmät Suomen päästötiedoista painettuna yksiin kansiin. Viimeistään silloin myös ne, jotka eivät huomanneet keskustelua sosiaalisessa mediassa, saivat päästötiedot käyttöönsä.

Miten meni?

Sosiaalisen median kampanjan aikana ilmastoasioista keskusteltiin paikoitellen hyvinkin vilkkaasti. Twitterissä mainintoja oli yhteensä lähes 15 000. Ennen kampanjaa ilmastovuosikertomuksesta ei keskusteltu, mutta sen aikana siitä twiitattiin viiden viikon ajan keskimäärin 6 kertaa päivässä.

Päästötietojen vaiheittainen julkistaminen kannatti: aihe pysyi näkyvillä pitkän aikaa ja se liitettiin ajankohtaisiin keskusteluihin esimerkiksi budjettiriihestä. Keskusteluun mukaan kutsutut ihmiset kommentoivat postauksia aktiivisesti. Parhaimmillaan yksittäistä postausta twiitattiin uudelleen lähes 40 kertaa.

Työn tärkeimmältä kohderyhmältä eli kansanedustajilta tuli kiitosta tiivistelmistä. Vastaavia tiivistelmiä toivottiin lisää jatkossakin.

Tutustu ilmastovuosikertomuksen tiivistelmiin.

Ilmastovuosikertomuksen yhteydessä annettu visuaalinen tiivistelmä on havainnollinen ja vastaa osaltaan moniin edellä esitettyihin toiveisiin. Valiokunta pitää sitä onnistuneena ja katsoo, että se olisi pysyvästi tarpeellinen osana vuosikertomusta.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan mietintö 2020

Monimutkaisen tiedon visualisointi on Kaskasin tekemisen ja kiinnostuksen ytimessä. Ilmastovuosikertomuksen kuvissa yhdisteltiin tietoa monista eri lähteistä. Tulevaisuutta on toisinaan vaikeaa ennustaa, mutta suunta näyttää selvältä.

Aapo Mattila, johtava visuaalisen viestinnän asiantuntija, Kaskas