Aalto-yliopisto

Videotuotanto

Pulma

Kuinka kertoa merkittävästä kvanttifysiikan askeleesta ymmärrettävästi suurelle yleisölle alle kahdessa minuutissa?

Ratkaisu

Kvanttifyysikot ympäri maailmaa ottavat kilpaa askeleita ensimmäisen kvanttitietokoneen kehittämiseksi. Mikko Möttösen johtama tutkimusryhmä Aalto-yliopistossa on keksinyt ensimmäisenä, miten kvanttibitti kesytetään luotettavaa laskutoimitusta varten.

Läpimurrosta julkaistiin tutkimusartikkeli arvostetussa Nature-tiedelehdessä. Sen lisäksi ryhmä halusi, että hienosta tutkimuksesta kerrotaan myös suurelle yleisölle ja medialle. Koska kvanttifysiikka on yksi vaikeaselkoisimpia tieteenaloja, päätimme ryhtyä mahdottomaan ja tiivistää tutkimuksen keskeisimmän oivalluksen alle kahden minuutin videoon.

Alkoi armoton yleistajuistaminen. Käsikirjoitimme videon tiiviissä yhteistyössä Möttösen ja tutkijaporukan kanssa. Kuusijärven jäällä paukkuvana pakkaspäivänä kuvatulla videolla kvanttifysiikan merkittävä löydös esitetään lopulta pulkan, lumipallojen ja avantoon sukeltavien tutkijoiden avulla.

Videon levittämistä varten kontaktoimme mediaa ja teimme sisällöt sosiaalisen median kanaviin. Videota on katsottu nyt yli 18 000 kertaa ja sitä on kommentoitu muun muassa parhaaksi ikinä tehdyksi kvanttifysiikkaa käsitteleväksi videoksi.

Katso video