Tässä ovat seitsemän kiinnostavinta suomalaista tiedeblogia

Maria Ruuska | 20.6.2016

Suomessa kirjoitetaan erinomaisia suomenkielisiä tiedeblogeja. Tässä seitsemän, joita kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa.

Tiedeblogi: antroblogi

Antroblogi avaa ilmiöiden antropologisia ulottuvuuksia

Antroblogissa julkaistaan tekstejä, joissa käsitellään suomalaisessa yhteiskunnassa pinnalla olevia aiheita antropologisesta näkökulmasta. Antroblogi käsitteli hiljattain Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjan teemoja antropologisesta näkökulmasta. Sarjan viimeisin teksti ruuasta ja syömisestä aiheutti keskustelua paitsi Facebookissa myös esimerkiksi Pauli Ohukaisen blogissa.

Tekstit ovat hyvin kirjoitettuja ja sivuston visuaaliseen ilmeeseen on satsattu paljon. Jutun lopussa listataan lähteet ja lisäkirjallisuus niille lukijoille, jotka kiinnostuvat ottamaan aiheesta selvää itsenäisesti. Lisäksi jutuista tehdään aina podcast.

Blogia julkaisee Allegra Lab Helsinki ry, joka pyrkii tuomaan esille tiedettä, taidetta ja tutkimusta yhteiskunnassa.

Antroblogi löytyy myös Facebookista,Twitteristä ja Instagramista tunnuksella Antroblogi.

Instagramissa Antroblogi esittelee muun muassa antropologisen tutkimuksen arkea.

Tuhannet suomalaiset lukevat lihastohtorin tekstejä kuukausittain

Lihastohtori-blogissa liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi kirjoittaa treenaamisesta. Hulmi ja vieraskirjoittajat patistavat lukijoitaan treenaamaan monipuolisesti ja terveellisesti ja pyrkivät lisäämään tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa suomalaisten urheiluharrastajien keskuudessa. Hiljattain ilmestyneessä tekstissä Hulmi kirjoittaa yhdessä Vladimir Heiskasen kanssa hiilihydraattien ja insuliinin yhteydestä lihomiseen. Hulmin humoristinen tyyli tekee asiantuntevasta tekstistä viihdyttävää luettavaa.

Vieraskirjoittajat Henri Hänninen ja Konsta Koivuranta kertovat, mistä päätetyöskentelijöiden ja uimareiden usein etukumara ryhti johtuu ja millaisella lihasharjoittelulla sitä voi korjata. Kirjoittajat kehottavat myös kaikkia lihasharjoittelijoita kiinnittämään huomiota olkapäiden ja lapojen monipuoliseen harjoitteluun, sillä ilman sitä olkapäävammojen riski kasvaa huomattavasti.

Blogi on todella suosittu. Sen Facebook-sivuilla on yli 28 000 seuraajaa ja blogissa käydään kuukausittain jopa 100 000 kertaa.

Mafalala paljastaa arjen piilotettuja rakenteita

Imagen julkaisema Mafalala-tiedeblogi on tutkija Anna Pöysän kirjoittama blogi jälkikolonialismin ilmentymistä arjessaan Lissabonissa. Pöysä analysoi niin elämää Lissabonissa kuin Suomessa käytävää yhteiskunnallista keskustelua tieteellisten jälkikolonialististen silmälasien takaa. Pöysä kirjoittaa paljon feminismistä ja rasismista ja blogitekstit ovat innoittaneet lukijoita keskustelemaan muun muassa rotu-sanan käytöstä.

Mafalala on Mosambikin pääkaupungin Maputon kaupunginosa. Mosambik on Portugalin entinen siirtomaa.

Tiedeblogi: Mafalala

 

Pauli Ohukainen peräänkuuluttaa tervettä skeptisyyttä

Tervettä skeptisyyttä -blogissa Pauli Ohukainen pyrkii antamaan lukijoilleen eväät siihen, miten ajatella tiedettä. Tämä tiedeblogi keskittyy erityisesti terveyteen, mutta pyrkii myös yleisemmin tuomaan esille tieteellisen ajattelun perusperiaatteita.

Skeptisen mielipiteen muodostaminen -juttusarjassa Ohukainen kirjoittaa kattavasti siitä, mitä tulee ottaa huomioon erilaisten argumenttien arvioimisessa. Ohukainen ottaa myös monissa kirjoituksissaan kantaa median tasapainoharhaan, jonka kokee vaikeuttavan julkista keskustelua.

 

Juhani Knuuti murtaa terveysmyyttejä

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kirjoittaa Turun Sanomien julkaisemaa Terveys ja tiede -blogia. Blogissaan Knuuti pyrkii oikaisemaan lääketieteeseen ja terveyteen liittyvää väärää tietoa ja tuo esille, mitä lääketieteellinen tutkimus aiheesta sanoo.

Viimeisimmissä kirjoituksissaan Knuuti käsittelee muun muassa syövän ennaltaehkäisyn mahdollisuuksia, inkiväärin vaikutusta nivelrikon hoidossa ja onnellinen pH -vaihtoehtohoitoa.

Turkulaiset uskontotieteilijät kertovat tutkijan arjesta

Turun uskontotieteen tutkijoiden blogissa Uskontotiedettä Turun yliopistossa käsitellään esimerkiksi akateemisen työläisen arkea. Tiedeblogi perehtyy muun muassa  aineiston keräämisen ongelmiin ja apurahatutkijan talouskuvioihin.

Viimeisimmässä kirjoituksessa Tuomas Äystö kertoo Religion and Law -konferenssin keynote-puhujan ajatuksista sekä ristiriidasta, joka syntyy kun konferenssissa puhutaan negatiivisen uskonnonvapauden tärkeydestä, mutta lausutaan yhteinen rukous illallisen aluksi ja päätteeksi.

Tiedeblogi: Uskontotiedettä Turun yliopistossa

Tutkija kertoo kaupungin kuumimmat geologiset menovinkit

Vihreäkiven arvoitus -blogissa geologi Elina Lehtonen kirjoittaa geologiasta ja tieteestä laajasti. Lehtonen listaa blogissaan Helsingin kuumimmat geologiset menovinkit, kuten meneillään olevat kivinäyttelyt ja kertoo, miten pyöräillä aurinkokunnan halki pääkaupunkiseudulla.

Lehtonen kertoo yleistajuisesti monista luonnontieteellisistä aiheista, kuten luonnontieteellisen tutkimuksen teosta Kuolan niemimaan tutkimusretkellä 1800-luvulla, ruonoudesta tieteestä kertomisen muotona, Luonnontieteellisen keskusmuseon ajoituslaboratorion työstä sekä geologin kenttätyöstä. Käy ilmi, että tutkimusrahoituksen hankkiminen oli vähintään yhtä vaikeaa 1800-luvulla kuin nyt.

Vihreäkivi on kiveä, joka muodostaa Suomen maakamaran vanhimmat vyöhykkeet.

 

Kuvat kuvakaappauksia Antroblogista, Mafalala-blogista ja Uskontotiedettä Turun yliopistossa -blogista.

Selaa lisää